Bezienswaardigheden op Kreta

Mogelijk heb je geen zin in alleen maar zon, zee en strand. Gelukkig heeft Kreta nog veel meer te bieden. Zo zorgt het bergachtige landschap voor indrukwekkende stukjes natuur, zijn er volop overblijfselen uit de Minoïsche periode te bewonderen en telt Kreta ook een aantal musea waarvan sommige echt de moeite waard zijn. Ook latere heersers over het eiland Kreta hebben hun sporen achtergelaten op het eiland. Zo kom je op verschillende plekken de Venetiaanse leeuw tegen die herinnert aan de Venetiaanse periode en staan er ook een aantal moskeeën op Kreta die een overblijfsel zijn van de Ottomaanse periode.

Op deze pagina bieden we een overzicht van bezienswaardigheden op Kreta die volgens ons de moeite waard kunnen zijn.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten op Kreta bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Kreta.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen op Kreta
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Kreta via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours op Kreta via GetYourGuide

Knossós

Omstreeks 1878 werd de historische site van Knossos ontdekt door Minos Kalokairinos. Enkele jaren later trok het de aandacht van de Engelse archeoloog Sir Arthur Evans. Een aantal jaren van zijn leven heeft hij gespendeerd aan het blootleggen van het enorme paleis van Knossos, vele zuilen en muren. Er werd tevens begonnen met een soort van wederopbouw.

Sindsdien is dit eeuwenoude Minoïsche centrum van Kreta wereldberoemd en wordt het door vele toeristen en andere geïnteresseerden veelvuldig bezocht. De fresco’s die er te bewonderen zijn, zijn replica’s. De originelen en andere gevonden voorwerpen zijn te bewonderen in het Archeologische Museum van Heraklion. Een entreekaartje is vaak te combineren met de toegang tot de archeologische site Knossos. Vanwege de historische waarde staat Knossos op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Knossós

Vai

Volgens velen is het allermooiste strand van Kreta gelegen bij Vái aan de noordkust van het eiland. Het strand staat vol met wuivende palmbomen en het zand is er heerlijk zacht. Met name in het hoogseizoen staat het strand vol met ligbedden en parasols. Het palmenbos is onderdeel van het beschermde natuurgebied van Kreta. Bij het strand is een restaurant gelegen, kun je er verschillende watersporten beoefenen en behoord duiken ook tot de mogelijkheden.

De oude binnenstad van Chania

In het noorden van het oostelijk deel van Kreta bevindt zich de stad Chania. Dat de geschiedenis van Chania ver terug in de tijd gaat, is te zien in het oude stadscentrum. De oude binnenstad en de daarbij behorende haven hebben behoorlijk wat historische bezienswaardigheden uit onder andere de vijftiende en zestiende eeuw. Denk hierbij aan de Etz Hayyim synagoge, het Schiavo bastion en de moskee van de Janitsaren. Helaas is er ook veel verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De smalle straatjes en pittoreske pleinen zijn erg sfeervol te noemen. Een wandeling door dit oude stadscentrum levert dan ook gegarandeerd mooie plaatjes op.

De oude binnenstad van Chania

Samaría Kloof

In het Léfka Ori gebergte van Kreta is een zeer bijzondere wandeling te maken naar de Samaría Kloof. Het natuurgebied in de omgeving van Sfakiá, leent zich uitstekend voor wandelingen over bergtoppen, groene bosrijke gebieden en open weides. Het mooiste is natuurlijk de wandeling dwars door de ruim zestien kilometer lange Samaría Kloof. Miljoenen jaren geleden is de kloof ontstaan door verschuivingen en opwaartse druk van de aardkorst. Vervolgens ontstond er door uiteenlopende weersomstandigheden erosie wat de kloof steeds verder heeft uitgesleten. Omdat het gebied alleen te voet te bezoeken is, is het raadzaam om voldoende water en een juiste uitrusting bij te hebben. Hoewel de schaduw voor enige verkoeling zorgt, kan de temperatuur toch behoorlijk hoog oplopen. In het nabij gelegen dorpje aan zee Agía Rouméli, zijn een paar plekken waar je kunt bijkomen onder het genot van een hapje en/of een drankje.

Arkádi-klooster

Een bijzonder stukje architectuur bevindt zich in de plaats Arkádiou. Hier staat namelijk een oud klooster wat werd gesticht door een monnik met de naam Arkadios. In de negentiende eeuw heeft er een behoorlijk grote explosie plaatsgevonden, waarbij minstens tweeduizend mensen omkwamen. De monniken en burgers die er niet onderdrukt wilden worden door de Turken, pleegden zelfmoord en wisten daarmee vijftienhonderd Turkse aanvallers mee te nemen. Sindsdien wordt het Arkádi-klooster gezien als het symbool van verzet tegen een ieder die de Kretenzer probeert te onderdrukken. Unesco heeft het zelfs benoemd tot vrijheidsmonument. Vanaf hier kun je tevens een wandeling beginnen door de Arkádi kloof.

Arkádi-klooster

Oorlogsmuseum van Chania

In 1995 werd het oorlogsmuseum van Chania opgericht om de tijdperken te belichten waarin Griekenland zich staande heeft weten te houden. Door de eeuwen heen hebben er nog al wat veroveringen plaatsgevonden, zijn er nationale oorlogen gevoerd en is er de revolutie ontstaan. Het museum bevat zeldzaam fotomateriaal, verschillende voorwerpen en een bibliotheek met allerlei belangrijke documenten.

Lassithi Hoogvlakte

De open vlakte tussen het Diktigebergte en de Selenaberg staat vol met kleine windmolens die vroeger het water oppompten. De uiterst vruchtbare grond werd en word vooral gebruikt om graan en andere grondstoffen te verbouwen. Het smeltwater vanuit de bergen zorgen voor voldoende voeding om de gewassen te laten groeien. De Lassithi hoogvlakte of het Lassithi Plateau ligt op een hoogte van gemiddeld 840 meter. In de omgeving zijn verschillende grotten te bezoeken. De meest bekende is Diktaion Andron (de grot van Zeus).

Phaistos

In het zuiden van Kreta is de archeologische site van Phaistos te bezoeken. De eerste nederzettingen vonden plaats drie- tot vierduizend jaar voor Christus. Wat tegenwoordig rest zijn enkele delen van oude ruïnes, pleinen, een trap, een tempel en het kleine Minoïsche paleis als kopstuk. Het grootste deel is opgegraven onder leiding van de Italiaanse archeoloog Federico Halbherr. Het meest bijzondere wat er gevonden is, is de ‘schijf van Phaistos’ ook wel de ‘discus van Phaestus’ genoemd. De pictogrammen op deze schijf moeten hoogstwaarschijnlijk een alfabet voorstellen. De schijf werd omstreeks het begin van de twintigste eeuw gevonden en is tegenwoordig tentoongesteld in het Archeologische Museum van Heraklion.

Phaistos

Ruïnes van Górtys

De oude stad Górtys of Gortyn ligt in het zuiden van Kreta. Het is een veel bezochte plaats om de historische bezienswaardigheden die er zijn bewaard. Met name het Odeion, inscripties van stadsrechten en de Titus basiliek (Agios Titos) uit de zesde eeuw kunnen op veel belangstelling rekenen. Ze werden opgegraven aan het eind van de negentiende eeuw. Ooit was Górtys de belangrijkste stad van Kreta. Dit was te danken aan de bisschopszetel van de heilige Titus. Veel andere vondsten die hier werden gedaan, zijn ondergebracht in het Archeologische Museum van Heraklion.

Zakros

Heb je weleens van Zakos gehoord? Dit kleine dorp op Kreta staat bekend als Minoïsch paleiscentrum van het eiland. De ligging aan zee bracht met zich mee dat het voor eeuwen lang een belangrijk handelscentrum was. Zo ook tijdens de Minoïsche beschaving. Tegenwoordig trekt het mensen die Zakros graag bezoeken om de oude ruïnes uit die tijd te bewonderen. Met name het in 1961 opgegraven paleis van Zakro trekt veel aandacht. Daarnaast is de plek ook bekend om het ‘ravijn van de doden’. De naam werd verkregen door de hoeveelheid graven die er in de grotten zijn gevonden.

Spinalonga

Ten noordoosten van het Griekse eiland Kreta ligt het kleine rotsachtige en onbewoonde eiland Spinalonga. Het eiland staat bij de Grieken ook wel bekend als Kalydon en is gelegen in de Golf van Mirabéllou. Spinalonga is ontstaan als verdedigingseiland om de toegang tot de haven te kunnen bewaken. Dit was een succesvolle onderneming totdat de Turken alsnog toesloegen in 1715. Je treft er dan ook voornamelijk Venetiaanse vestingwerken, oude muren en de Ágios Panteleímonaskerk. Deze kerk is een duidelijke verwijzing naar het feit dat dit eiland in het begin van de twintigste eeuw tot halverwege, vooral als lepra eiland door het leven ging. Vanaf Elouda en Agios Nikolaos kun je per boot het eiland Spinalonga bereiken.

Spinalonga

De Amárivallei

In de centraal gelegen Amárivallei kom je vooral rustige dorpen, vruchtbare dalen en oude kerkjes tegen. Het massa toerisme gaat hier een beetje aan voorbij. Wanneer je enigszins goed ter been bent, is het een aanbeveling waard om de Ida berg te beklimmen. Op zo’n 2500 meter hoogte wordt je beloond met een waanzinnig mooi uitzicht. Uitrusten doe je vervolgens in één van de omliggende authentieke en fotogenieke dorpjes als Amári en Meronas.

Archeologisch Museum van Heraklion

Als grootste archeologisch museum van Griekenland heeft het Archeologisch Museum van Heraklion heel wat waar te maken. En dat doen ze ook. Het museum heeft opmerkelijk veel Minoïsche kunst en andere bijzondere collecties uit de oudheid. Sinds de oprichting in 1883 is de collectie in rap tempo uitgebreid en kunnen we vandaag de dag genieten en leren over Kretenzer en Minoïsche geschiedenis, de Romeinse Tijd en de Neolithische periode. Het Archeologische Museum van Heraklion is gevestigd aan de Xanthoudidou Straat in Heraklion.

Archeologisch Museum van Heraklion

Frangokástello

De kantelen op het verdedigingswerk van Frangokástello zijn al van ver te bewonderen. De naam van het fort betekend eigenlijk ‘kasteel van de Franken’. Frangokástello werd in 1371 gebouwd door de Venetianen. Er is zelfs een legende die beweerd dat eens per jaar op 17 mei de geesten van de overleden mannen en hun leider Chatzimichlis Daliánis die hier door de Turken werden vermoord, terug naar het Fort komen. Frangokástello wordt vooral door de toeristen en lokale bevolking bezocht om er te genieten van het heerlijke strand Orthí Ámmos.

Venetiaans Fort

In het oostelijke deel van het eiland, nabij Siteia, is een prachtig Venetiaans Fort te bezoeken. Het fort werd in de dertiende eeuw gebouwd en droeg de naam ‘Casa di Arma’, wat later Kazerma werd. Het fort is meerdere malen aangevallen, werd zwaar beschadigd door aardbevingen en uiteindelijk verlaten als vesting na 1645. Toen de Turken het in handen kregen zijn er behoorlijk wat aanpassingen gedaan en is het verder uitgebreid. Er zijn verschillende ruimtes te bezoeken, waaronder de binnenplaats en wachthuisjes.

Moni Préveli

Vanuit verschillende plekken op Kreta worden er excursies aangeboden naar het prachtige klooster van Préveli. Lang voordat het voorgaande klooster op deze plek werd vernietigd door de Turken, had het enorm veel aanzien binnen de regio. Het was een religieus en cultureel centrum voor de lokale bevolking. Het klooster werd herbouwd en kreeg opnieuw bestaansrecht. Het complex bestaat uit twee gebouwen. Verschillende monumenten verwijzen naar de periode rond 1941 waarin het Engelse, Australische en Nieuw-Zeelandse leger hier kon verschuilen en vervolgens wist te ontsnappen uit de handen van de Duitsers.

Moni Préveli

Ruïnes van Malia

Behalve zon, zee en strand zijn er in en rondom de badplaats Malia nog een aantal andere bijzonderheden te melden. De ruïnes van Malia bijvoorbeeld. Je kunt er onder andere delen van een paleis uit de bronstijd met centrale binnenplaats bewonderen en verschillende aardewerk kruiken en potten. De archeologische bevindingen in Malia zijn omstreeks 1915 ontdekt.

Openluchtmuseum in Lychnostátis

In het populaire Chersonissos is een bijzonder leuk openluchtmuseum te bezoeken. Het Lychnostatis openlucht museum laat je meekijken in de geschiedenis van het eiland en haar bewoners. Ze hebben er als het ware een klein Grieks dorpje nagebouwd. Zeker voor kinderen is het een erg leuk museum om te bezoeken. Het museum probeert je op een boeiende doch speelse manier wat cultuur en traditie mee te geven. Daarnaast worden er allerlei audiovisuele hulpmiddelen ingezet om je meer wijs te maken over de levensstijl, de tradities en de artistieke kant van het eiland. Regelmatig worden er ook wijnproeverijen georganiseerd.Imbroskloof

Hoewel de Imbroskloof meer dan de helft kleiner is dan de nabij gelegen Samaríakloof, is hij zeker de moeite van een bezoekje waard. Daar waar in de winter het water door de Samaria kloof klotst, is de Imbroskloof het gehele jaar door droog. Een leuk voordeel hiervan is dat er op een aantal plaatsen kruiden groeien. De heerlijke geur van tijm kom je daarom soms tijdens de wandeling tegen. De zeven kilometer tellende Imbroskloof ligt in het Lefka Ori gebergte tussen de dorpen Komitádes en Imbros.

Archeologisch Museum van Chania

In een voormalig Venetiaans klooster aan de Chalidon Straat is een boeiend museum te bezoeken. Verschillende voorwerpen uit de Minoïsche en Romeinse tijd zijn hier tentoongesteld en geven je een beeld van hoe het eens geweest moet zijn hier in Chania. In het Archeologische Museum van Chania kun je onder andere oude munten, sculpturen, fresco’s, servies en juwelen bewonderen.

Archeologisch Museum van Chania

Aptera

De oude stad Aptera aan het westelijke deel van Kreta, is tegenwoordig niet veel meer dan een archeologische site. Het best in tact is een klooster uit de twaalfde eeuw. Daarnaast zijn er enkele Romeinse baden, een Turks fort, verschillende tempels en een oud Romeins theater te bewonderen.

Panagia Kera

Een andere naam voor deze Grieks-orthodoxe kerk in Kreta is Kritsa. De aan de Heilige Maagd gewijde kerk is een erfenis uit de dertiende eeuw. In de Panagia Kera zijn meerdere afbeeldingen te zien van de maagd Maria en een kleine koepel. In het interieur zijn duidelijke invloeden te bespeuren die te vertalen zijn naar de Byzantijnse en renaissance schilderkunst. De Panagia Kera kerk is niet heel groot, maar wel bijzonder vormgegeven.

Moní Agía Triáda-klooster

Volgens sommige wordt het klooster Agia Triada gezien als het mooiste klooster van Kreta. Het Grieks-orthodoxe klooster is gelegen op het schiereiland Akrotíri ten noorden van Chania. Omstreeks de zeventiende eeuw werd het klooster gebouwd door twee Venetiaanse Monniken. Kenmerkend zijn de drie koepels bovenop. In het naast gelegen museum zijn diverse religieuze pronkstukken te bewonderen. De vele olijfbomen rondom het kloostercomplex leveren heerlijke olijfolie op die door de monniken gemaakt zijn. Deze is natuurlijk ook te koop.

Folklore Museum van Agios Nikólaos

In de toeristische plaats Agios Nikólaos kun je een boeiend museum bezoeken over de klederdracht, traditionele ambachten en ander traditioneel erfgoed uit het dagelijkse leven van Kreta. Het Folklore Museum heeft namelijk een bijzonder fraaie verzameling kunst en voorwerpen die vooral met de hand zijn gemaakt. Het museum is gelegen in de haven van Agios Nikólaos en huisvest in één van de oudste gebouwen van de stad.

Museum van de Kretenzer Volkenkunde

Ergens in 1973 werd dit museum voor Kretenzer Volkenkunde opgericht om daadkracht te vinden voor uiteenlopende etnologisch en ecologische onderzoeken. Dit heeft geleid tot een museum waarin je tegenwoordig verschillende exposities kunt bewonderen die gaan over allerlei verschillende aspecten uit het leven en de samenleving op Kreta. Denk hierbij aan de voeding, handel, vervoer en tradities. Het museum is gevestigd in de stad Heraklion.

Gournia

In het wat rustigere gelegen Gournia zijn eveneens Minoïsche paleizen te bewonderen. De structuren zijn omstreeks het begin van de twintigste eeuw blootgelegd door de Amerikaanse archeologe Harriet Boyd-Hawes. De opgravingen zijn gelegen op een heuvel. Het hoogste punt wordt gedomineerd door het paleis. Hiervandaan heb je een fraai zicht op de omgeving en de zee. Er zijn ook ruimtes gevonden die werden gebruikt als werkplaat voor bijvoorbeeld het bakken van potten en als bronssmederij.

Gournia