Agios Nikolaos

Er zijn meerdere plaatsen in Griekenland die Agios Nikolaos (Sint-Nicolaas), maar geen enkele is zo bekend als het plaatsje dat aan de noordkust van het eiland Kreta ligt. Agios Nikolaos wordt gezien als één van de mooiste kustplaatsen van Kreta. Hoewel Agios Nikolaos vooral overdag overspoeld wordt met toeristen, is het niet verpest door datzelfde toerisme. De plaats is groot genoeg om ervoor te zorgen dat het niet te druk is. Daarnaast is er in Agios Nikolaos amper of geen ruimte voor platvloers vermaak zoals je dat in een aantal andere plekken op het eiland wel tegenkomt.

Agios Nikolaos

Het hart van Agios Nikolaos wordt gevormd door het Voulismenimeer. Dit meer ligt in het centrum van Agios Nikolaos en staat door middel van een klein kanaal in verbinding met de zee. Rondom het meer vind je een groot aantal restaurants en terrasjes, die steevast goed bezocht worden. Vanaf de westelijke hoek heb je een heel fraai panoramapunt dat over het meer uitkijkt. Toeristen hebben dit plekje vaak niet in de gaten, omdat je het pas bereikt door de straat ‘Nik. Plastira’ op te lopen of de trappen aan de noordwestkant van het meer te beklimmen. Vanaf het uitzichtpunt heb je een schitterend plekje om over Agios Nikolaos uit te kijken.In het centrum van Agios Nikolaos zitten een aantal kleinere hotels, pensions en appartementen. Deze zijn zelden voorzien van een zwembad of iets dergelijks. De grotere hotels en appartementencomplexen liggen vooral meteen ten zuiden en ten noorden van Agios Nikolaos. Een aantal hiervan ligt direct aan de kust of het strand.

Strandliefhebbers hebben in het hart van de plaats amper wat te zoeken. Er zijn wel wat kleinere stranden te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is Ammos Beach. Dit zandstrand ligt meteen ten westen van de jachthaven van Agios Nikolaos. Langs het strand vind je wat terrassen waar je kunt eten en drinken. Ammos Beach is vooral populair onder de lokale bevolking, maar je vindt er ook wel wat toeristen. Ten noordoosten van de jachthaven kun je terecht op een kiezelstrand.

Omdat Agios Nikolaos een grotere plaats is (ruim 25 duizend inwoners), is het winkelaanbod ook beduidend groter maar vooral gevarieerder dan een hoop toeristenplaatsen op Kreta. Hier komen ook locals om te shoppen, waardoor je niet beperkt bent tot de standaard toeristenwinkels vol souvenirs, badkleding en speelgoed. In Agios Nikolaos kun je zeker ook aardig winkelen voor kleding en schoenen. Houd er wel rekening mee dat veel winkels ’s middags een paar uur dicht zijn en dat op zondag het gros van de winkels haar deuren dicht houdt.

Agios Nikolaos is één van de drie havens waarvandaan boten richting het eiland Spinalonga varen. Omdat Agios Nikolaos het verste van Spinalonga verwijderd ligt, is de vaartijd ook aanzienlijk langer. Je doet er ongeveer 50 tot 60 minuten over om de voormalige leprakolonie te bereiken per boot.

Liefhebbers van musea die kunnen onder andere terecht in het Archeologisch Museum, waar lokale vondsten tentoongesteld worden die vooral afkomstig zijn uit de Minoïsche peridoe, en in het Volkenkundig Museum.

Meer informatie over Agios Nikolaos

Agios Nikolaos informatie
Agios Nikolaos weer & klimaat

winkelen in Agios Nikolaos