Elounda

Het dorp Elounda (ook geschreven als Elounta) ligt ten noorden van Agios Nikolaos. Het zijn om en nabij de vijf kilometers die Elounda van Agios Nikolaos scheiden. Onderweg zul je al wel een paar luxe hotels tegenkomen. Dat is waar Elounda bekend om staat. Rondom het vissersdorp liggen een aantal (zeer) luxe hotels waar je bijna alleen maar terecht kunt als je flink de portemonnee opentrekt. Er zijn enkele uitzonderingen, maar die vind je in het dorp zelf. Het gros van de accommodaties dat in Elounda zou liggen, ligt buiten de dorpskern. Sommige hotels liggen zelfs tot drie of vier kilometer van het hart van het dorp. Wat ze vrijwel allemaal gemeen hebben is het mooie uitzicht op de zee.

Elounda

Officieel bestaat Elounda eigenlijk uit een onbewoond eiland (Kalydon) en zeven kernen: Agia Paraskevi, Epano Elounda, Epano Pines, Kato Elounda, Kato Pines, Mavrikiano en Schisma. Zo’n 80% van de inwoners woont in Schisma, wat eigenlijk aangeduid wordt als ‘Elounda Centre’.

Wist je overigens dat in Elounda de van vroeger bekende televisieserie “Wie betaalt de veerman?” opgenomen is. Deze serie is geproduceerd door de BBC in 1977 onder de titel “Who Pays the Ferryman?”. Een jaar later verscheen de serie op de Nederlandse televisie. Nog veel later is de serie uiteindelijk ook op DVD uitgebracht.

Omdat het vooral deze luxe accommodaties zijn die aangeboden worden in Elounda, lijkt het er soms wel op dat Elounda een kunstmatig aangelegd toeristenresort is waar alleen maar het beton van deze accommodaties te zien is. Het tegendeel is echter waar. Elounda is zelf een leuk dorpje waarbij de vrij levendige haven het middelpunt is. Bij de haven is de grootste parkeerplaats van het dorp te vinden. Aan de westelijke havenoever is een lange rij te vinden met eetgelegenheden. Hier staat ook de kerk van Elounda en de vrijstaande kerktoren. De terrasjes zorgen er samen met de toren voor dat er een sfeervol plaatje ontstaat.Wat overigens opmerkelijk is, is dat de prijzen in Elounda zeer schappelijk zijn. Door de dure resorts zou je verwachten dat er een mondain karakter in Elounda zou ontstaan zijn met de daarbij behorende hogere prijzen. Op een enkele uitzondering na ben je gemiddeld voor een hapje of een drankje in Elounda niet meer kwijt dan in welke andere kustplaats aan de noordkust van Kreta.

Elounda is naast Plaka en Agios Nikolaos één van de plekken van waaruit boten naar het eiland Spinalonga vertrekken. Vanuit Elounda duurt deze boottocht om en nabij de 20 tot 25 minuten. Je kunt ook naar Plaka rijden en van daaruit met de boot de overtocht maken. Dan duurt de boottocht amper tien minuten en bespaar je een paar euro per persoon.

Meer informatie over Elounda

Elounda weer & klimaat

Elounda in de avond