Heraklion

Heraklion is de grote stad van het eiland Kreta. Dat merk je in van alles, maar vooral in de drukte die in de straten merkbaar is. Het verkeer is hier veel nadrukkelijker aanwezig en parkeren kan op sommige plekken heel erg lastig zijn. Er zijn wel enkele parkeerplaatsen en parkeergarages, maar ook daar is het vaak vol, als je ze al weet te vinden. Het beste parkeer je je auto op één van de parkeerplaatsen net buiten het ommuurde deel van de stad. Op die manier omzeil je het meest hectische deel van Heraklion.

Heraklion

Voor toeristen is het nog deels ommuurde deel van Heraklion het meest de moeite waard. Hier vind je de meeste terrasjes, de winkelstraten en de belangrijkste bezienswaardigheden. Een mooi voorbeeld hiervan is het Archeologisch Museum van Heraklion, dat dankzij de geweldige collectie van Minoïsche kunst en gebruiksvoorwerpen gezien wordt als één van de belangrijkste musea van Griekenland. Net buiten het ommuurde centrum van de stad ligt nog een mooie bezienswaardigheid: de Venetiaanse haven met als pronkstuk het Venetiaanse fort.

Wie een zonvakantie naar Kreta boekt die zal niet zo snel één of twee weken in Heraklion gaan zitten. Voor een dag of twee dagen is Heraklion een prima optie. Als je bijvoorbeeld een rondreis boekt door Kreta dan zou Heraklion zeker niet misstaan in je reisschema. Aan de noordkant van de stad, ter hoogte van de Venetiaanse haven, zitten een aantal hotels die ook wat betreft de ligging de moeite waard zijn. Het zijn geen strandhotels, maar wel aangename accommodaties die een prima uitvalsbasis vormen om te voet de stad te ontdekken.

Winkelen

Heraklion is veruit de beste plek op het eiland Kreta om te gaan winkelen. Binnen het oude centrum van de stad liggen een aantal winkelstraten die grotendeels autovrij zijn. Natuurlijk zitten er hier ook voldoende winkels die gericht zijn op toeristen, maar er zijn ook in ruime mate ‘echte winkels’ te vinden. Dit zijn de winkels waar de lokale vrouwen (en mannen) hun inkopen gaan doen. Hier zitten de modeboetieks en schoenenwinkels waar wél de laatste mode verkocht wordt en waar het met het wisselen van de seizoenen uitverkoop is. Houd er rekening mee dat veel van dit soort winkels in de middag een paar uur dicht zijn. Dit is te vergelijken met de Spaanse fiësta. Op zaterdagmiddag is er geen middagsluiting, maar gaan de winkels gewoon eerder dicht. Dit is vaak ergens rond 15 uur. Op zondag zijn de meeste winkels in Heraklion gesloten.Uit eten

In Heraklion kun je voor het eten terecht in om en nabij de 250 restaurants, taverna’s en snackbars. Het aanbod bestaat vooral uit de Griekse en mediterrane keuken. Direct bij de kust is er een duidelijk ruimer aanbod aan visrestaurants. Opvallend detail is dat uit eten in Heraklion niet of amper duurder is dan in de dorpen. Vaak zie je dat de prijzen in grotere steden hoger liggen. Een voorbeeld hiervan is Chania, waar je rondom de Venetiaanse haven beduidend hogere prijzen betaalt dan elders op Kreta. De eetgelegenheden zitten verspreid door Heraklion. Wel heb je twee grotere concentraties. Ten eerste is er Elefterias Square. Dit plein is deels autovrij en zit vlak bij het Archeologisch Museum. Hier heb je een rijtje aan taverna’s en restaurants waar je voornamelijk van de Griekse keuken kunt genieten. Vanaf de terrassen heb je uitzicht op alles wat er op en rondom het vrij levendige plein gebeurt.

Een tweede hotspot in Heraklion, waar het vooral ’s avonds voor het diner druk is, is Sofokli Venizelou. Niet de hele straat, maar het stukje dat direct ten westen van de Venetiaanse haven ligt. Hier zitten een aantal restaurants die zich vooral op de liefhebbers van vis en schaaldieren richten. De terrassen hebben uitzicht op zee.

Meer informatie over Heraklion

Heraklion tips
Heraklion weer & klimaat

De haven van Heraklion