Matala

In het zuiden van Kreta ligt Matala. Het dorp heeft de reputatie een hippiedorp te zijn. Dit dankt Matala aan het feit dat hier in de jaren zestig van de vorige eeuw hippies zich gevestigd hebben. Dit waren hoofdzakelijk Amerikanen die weigerden om voor hun land naar Vietnam te gaan om te vechten in de Vietnamoorlog. Binnen enkele jaren kreeg het vissersdorp internationale bekendheid als hippiedorp. In de zeventiger jaren was het al snel afgelopen met de hippies in Matala. De militaire junta die op dat moment in Griekenland aan de macht was heeft er, mede onder druk van de kerk, voor gezorgd dat de hippies verdwenen uit Matala.

Matala

Het brede strand van Matala behoort tot de bekendste stranden van Kreta. Ook dat komt door de hippies. Aan de noordkant van de baai waar het strand aan ligt zijn grotten aangebracht in de krijtrotsen. In deze grotten leefden de hippies toen ze Matala bevolkten. De holen zijn echter al veel ouder. In de Romeinse Tijd werden ze gebruikt als Romeinse graven. Het vermoeden is dat deze grotten al honderden jaren eerder gemaakt zijn. Bewijs is daar echter niet voor gevonden.

Waarschijnlijk mede vanuit commercieel oogpunt heeft Matala de hippiesferen weer opgepakt. Een vaste hippiemarkt, allerlei hippiesymbolen op straat en op panden en de aanwezigheid van ‘hippies’ die kunstnijverheid verkopen zorgt ervoor dat Matala zich onderscheidt van de andere badplaatsen op Kreta.

Meer informatie over Matala

de grotten van Matala
Matala informatie
Matala weer & klimaat

Matala
Matala