Plaka (bij Elounda)

Er zijn meerdere plekken op het eiland Kreta die Plaka heten. Hier wordt het dorp Plaka bedoeld, dat ten noorden van Agios Nikolaos en Elounda ligt. Men heeft het vaak over ‘Plaka bij Elounda’. Er is een tweede dorp op Kreta dat Plaka heet. Dit dorp ligt bij Kalives en Almirida, in de buurt van de stad Chania.

Plaka is vooral bekend vanwege de ligging bij Spinalonga. Dit eiland is één van de topbezienswaardigheden van Kreta. Dat komt enerzijds door het Venetiaanse fort dat het gezicht van Spinalonga (dat overigens officieel Kalidonia heet) is, anderzijds door de historie van Spinalonga als leprakolonie. Gedurende enkele tientallen jaren leefden leprapatiënten hier geïsoleerd van hun familie en vrienden. Pas eind jaren vijftig sloot de leprozerie haar deuren.

Je kunt vanuit drie verschillende plaatsen op regelmatige basis naar Spinalonga varen: Agios Nikolaos, Elounda en Plaka. Omdat de haven van Plaka het dichtste bij ligt, duurt deze overtocht het kortste. Je bent gemiddeld tien minuten kwijt om tussen Plaka en Spinalonga te varen.

Plaka

Het toerisme heeft Plaka wel veranderd. Het vissersdorpje telt in verhouding vrij veel restaurants. Een van de ondernemers is zo slim geweest om zijn etablissement ‘Taverna Spinalonga’ te noemen. Iets zuidelijker zijn er aan het water nog een aantal leuke eetgelegenheden gevestigd. Hier kun je dagelijks verse vis eten die in de wateren bij Kreta gevangen is. Denk niet dat hierdoor de vis goedkoper is, want ook in Plaka wordt de vis duur betaald.

Aan de noordkant van Plaka ligt het stadsstrand. Dit is een kiezelstrand dat bestaat uit grove grijze kiezelstenen. Hoewel het strand prachtig is en een mooi uitzicht op Spinalonga biedt, is het er zelden druk. Wat drukker is het op het strand aan de zuidkant van Plaka, dat voor een paar grotere toeristencomplexen ligt.

Meer informatie over Plaka

Plaka informatie
Plaka weer & klimaat

Plaka