Rethymnon

Met ruim dertigduizend inwoners is Rethymnon (ook geschreven als Rethimnon of Rethimno) de derde stad van het eiland Kreta. Rethymnon ligt tussen de twee grootste steden Chania en Heraklion in. Dat juist deze plek ook tot een stad uitgegroeid is, is geen toeval. De Venetianen hadden ten tijde van hun overheersing een extra haven nodig die als tussenstop kon dienen tussen de havens van Heraklion en Chania. Hierdoor is de Venetiaanse haven aangelegd en is Rethymnon toentertijd uit kunnen groeien tot een redelijk belangrijk commercieel en logistiek knooppunt op Kreta.

Tegenwoordig staat Rethymnon in de schaduw van de twee andere steden, waar het leven meer ‘stads’ is dan in Rethymnon. Voor toeristen die Rethymnon bezoeken heeft dat een groot voordeel. Je verblijft immers in een grotere plaats met een vrij groot aanbod aan horeca, bezienswaardigheden en winkels zonder dat je al teveel last hebt van stadse drukte zoals die in het hart van Heraklion duidelijk wel heerst.

Fortezza

Een hoogtepunt van Rethymnon is het Fortezza. Dit fort is in de zestiende eeuw gebouwd op een heuvel aan de westkant van het centrum. Het fort is door de Venetianen gebouwd, maar kende in de eeuwen daarna enkele aanpassingen en toevoegingen. Zo is er door de Ottomanen een moskee binnen de vestingmuren weggezet. Je kunt het Fortezza tegen betaling bezoeken. Verwacht geen pracht en praal in het fort, maar vooral overblijfselen van wat hier ooit gestaan heeft. Een aantal gebouwen is nog in goede staat. Op veel plekken heeft de natuur het fort overgenomen. Vanaf de vestingmuren heb je overigens een fantastisch uitzicht over de stad en de zee.

Fortezza in Rethymnon

Archeologisch museum

Tegenover het Fortezza ligt het Archeologisch Museum van Rethymnon. Voor wie ook het Archeologisch Museum van Heraklion bezocht heeft zal dit kleine museum een tegenvaller zijn. Het compacte museum bestaat uit slechts één zaal waar vooral gebruiksvoorwerpen en graftombes te vinden zijn, die vooral uit de bronstijd komen. Dit is de periode dat op Kreta er verschillende Minoïsche nederzettingen waren. De tentoongestelde voorwerpen in het museum in Rethymnon komen allemaal uit de directe omgeving. Hoewel de collectie zeker een indruk geeft van de Minoïsche cultuur, moet je voor de belangrijkere stukken toch echt naar de hoofdstad Heraklion.

Meer informatie over Rethymnon

Rethymnon informatie
Rethymnon tips
Rethymnon weer & klimaat

Rethymnon