Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Kreta en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Kreta. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Kreta reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Kreta-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Alarmnummer

Net als elders in de Europese Unie bel je op Kreta naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.

Alcohol

Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan achttien jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter zeer beperkt, maar kunnen op Kreta wel voorkomen.

geen alcohol onder de 18 jaar

Baby's

Reis je met een baby of dreumes naar Kreta dan hoef je niet een heel arsenaal aan luiers of babyvoeding mee te nemen. Deze kun je op Kreta ook op veel plekken kopen. Wil je persé een bepaald merk hebben dat is het misschien niet onverstandig om je spullen wel uit Nederland mee te nemen naar Kreta. Wie op zoek gaat naar potjes babyvoeding die zal zien dat het aanbod veel kleiner is dan bij ons. Dat komt vooral omdat de lokale moeders hun kinderen geen (of zelden) eten uit een potje voorschotelen. Vanaf het moment dat het kroost toe is aan vaste voeding eten ze op Kreta al snel gewoon met de pot mee of er wordt een apart potje gekookt voor de kleine spruit.

Bosbranden

Op Kreta kunnen bosbranden voorkomen. Droge periodes in de zomer zorgen ervoor dat aanwezige beplanting en bebossen gemakkelijk vlam vat. Wees daarom op Kreta voorzichtig met sigarettenpeuken en open vuur. In het geval dat er bosbranden uitbreken in de buurt van jouw verblijfplek op Kreta, dan is het van belang om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Drinkwater

Het leidingwater op Kreta is over het algemeen zonder problemen te drinken. Toch kan het zo zijn dat er een lichte chloorsmaak aan het water zit of dat de samenstelling iets anders is. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan flessen mineraalwater.

Drinkwater

Elektriciteit

Op Kreta en elders in Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je naar Kreta op vakantie gaat.

Feestdagen

Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Kreta vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
7 maart – bevrijding van de Dodekanesos
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis

variabel (in februari of maart) – carnaval
variabel (in maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (in maart of april) – Grieks Pasen

Het Griekse Pasen valt meestal niet gelijk met het Christelijke Paasfeest. Pasen is voor de Grieken het belangrijkste feest van het jaar. Het gehele Paasweekeinde (vanaf Goede Vrijdag) ligt het normale dagelijks leven vrijwel stil en is men massaal bezig met de vieringen rondom dit Heilige weekeinde.

Fooien

Het salaris van het bedienend personeel en andere mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn ligt in de regel niet zo hoog. Een fooi is daarom meer dan welkom. Reken je af na een etentje of een drankje, laat dan ongeveer tien procent achter op tafel. We hebben ergens gelezen dat een fooi van minder dan een euro beledigend zou zijn en je beter niet achter kunt laten. Complete onzin, want als je een drankje van 2 euro of 2,50 afrekent en vervolgens 50 cent fooi achterlaat dan is dat prima in verhouding.

Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap. Voor kamermeisjes laat je één tot twee euro achter op het kussen (per dag).Fotoverbod

Op een aantal plekken op Kreta zie je waarschuwingsborden dat het daar verboden is te fotograferen. Houd je daar aan! Het gaat om militaire installaties, terreinen en objecten. Het fotoverbod is vanuit strategisch oogpunt. Mocht je de borden negeren en toch lekker foto’s gaan staan maken, dan bestaat de kans dat je gearresteerd wordt vanwege spionage. Dit zou een vervelend einde van jouw vakantie kunnen betekenen.

Geld

Op Kreta betaal je met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen om naar Kreta op vakantie te gaan. Mocht je nog ergens oude drachmen hebben liggen van een vroegere vakantie in Griekenland dan kun je die op Kreta niet meer gebruiken.

Op Kreta vind je op veel plekken geldautomaten. Met een Nederlandse (of Belgische) bankpas kun je daar geld uit opnemen. Op sommige drukke locaties kan het weleens voorkomen dat een geldautomaat leeg is. Deze kans is het grootste in het weekeinde bij populaire uitgaansstraten.

Over het algemeen kun je op redelijk veel plaatsen op Kreta met een creditcard betalen. Bij veel hotels, restaurants en tankstations accepteren ze de grote creditcards. Houd er rekening mee dat er ook plekken zijn waar ze geen creditcards accepteren. Heb je onvoldoende contant geld bij en wil je met creditcard betalen, informeer dan vooraf of dat kan. Het zou vervelend zijn als je net een volle tank benzine in je auto hebt gegooid en je blijkt niet te kunnen betalen.

worden op Kreta redelijk vaak wel geaccepteerd

Insecten en andere dieren

Op Kreta kun je met allerlei soorten insecten en andere dieren te maken krijgen. Zo komen er op het eiland redelijk veel muggen voor. Het verschilt wel erg van plaats tot plaats. Op sommige plekken op Kreta merk je helemaal niets van de aanwezigheid van muggen. Het gebruik van middelen waar DEET inzit beperkt de kans dat je door een mug gestoken wordt.

Op Kreta komen slangen voor. De meeste zijn niet giftig. Een uitzondering is de adder. De kans dat je door een slang gebeten wordt is echter vrij klein. Slangen zijn mensenschuw en zullen er vandoor gaan als ze de kans krijgen. Mocht je toch gebeten worden door een slang, fotografeer hem dan met je mobiele telefoon of camera en ga vervolgens naar een dokterspost. Zij weten op basis van de foto wat voor behandeling er eventueel nodig is.

Op rotsachtige stranden is er kans op zwarte zee-egels. Op het moment dat je op een zee-egel gaat staan breken de stekels af in je voet. Erg pijnlijk! Je moet deze stekels met een pincet verwijderen. Met waterschoenen kun je voorkomen dat een zee-egel je pijn kan doen.

Op Kreta komen wespen en horzels voor. Zolang je ze met rust laat is de kans klein dat ze je steken / bijten. Andere dieren waar je mee geconfronteerd zou kunnen worden zijn spinnen en zwerfdieren zoals katten en honden.

Internet

Wie op Kreta online wil gaan om te surfen op het internet, de laatste facebookberichten te checken, eventjes de e-mail te lezen of te whatsappen die kan op heel veel plekken gebruik maken van gratis wifi. Zeker in de toeristische gebieden is er bijna geen plek meer waar je niet gratis online kunt gaan. Weet echter wel dat openbare wifi-netwerken minder veilig kunnen zijn dan internet via het mobiele netwerk. Pas daarom op met het gebruik van gevoelige informatie via openbare wifi-netwerken. Internetbankieren kun je bijvoorbeeld beter niet doen via een openbaar netwerk.

Mobiel internet werkt op veel plekken op Kreta. In dunbevolkte natuurgebieden is er soms geen dekking van het mobiele netwerk. Bellen is dan ook niet mogelijk. Op sommige plekken is het signaal zo zwak dat je een zeer lage internetsnelheid hebt, waardoor je amper gebruik kunt maken van apps die een internetverbinding nodig hebben.

wifi

Openingstijden

De openingstijden van winkels zijn heel erg afhankelijk van de plek en het seizoen. In de grote badplaatsen heb je zelfs winkels die 24 uur per dag geopend zijn voor de belangrijkste benodigdheden. De ‘normale’ winkels zijn meestal ’s morgens van 9 tot ongeveer 14 uur open en op dinsdag, donderdag en vrijdag ook vanaf 17 uur tot 20:00 of 20:30 uur. Toeristenwinkels zijn vaak de hel dag door geopend en sluiten later. Supermarkten zijn doordeweeks van 8 tot 22 uur open en op zaterdag van 8 tot 18 uur.

Openingstijden op Kreta

Reisverzekering

Op het moment dat je gaat reizen is het afsluiten van een reisverzekering meestal verstandig. Met een reisverzekering kun je onvoorziene risico’s afdekken zoals diefstal, schade en noodzakelijke medische kosten die niet of slechts deels door de ziektekostenverzekering gedekt zijn. Kijk op reisverzekering.nl voor de verschillende soorten reisverzekeringen die je af kunt sluiten.

Reizen met een handicap

Wil je naar Kreta op vakantie en ben je slecht ter been of helemaal niet in staat om te lopen? Dan is Kreta waarschijnlijk niet de beste vakantiebestemming, want wegen, trottoirs en gebouwen zijn amper of niet ingesteld op mensen die slecht ter been zijn. Verwacht geen liften bij de historische bezienswaardigheden, kloosters en andere hotspots. Tevens zijn niet alle hotels ingesteld op mensen in een rolstoel. De vraag is dan altijd nog of het eventueel bijbehorende strand ook te bereiken valt met een rolstoel.

Schoenen

Als je wilt gaan wandelen op Kreta dan zijn stevige wandelschoenen aan te raden. Dit geldt zeker voor de populaire tochten door kloven zoals Samaria en Imbros. Het ongelijke en vaak rotsachtige terrein kan anders voor vervelende kwetsuren zorgen.

Taal

De officiële taal op Kreta is Grieks. Engels wordt echter als secundaire taal gebruikt om toeristen voor te lichten. Zo zie je de wegwijzers langs de weg vaak eerst in het Grieks staan, waarna er nog een tweede routebord staat waar de plaatsnamen in het Engels aangegeven staan. Wie zich hoofdzakelijk op de toeristische plekken bevindt die kan zich met Engels prima redden. Vrijwel iedereen op Kreta die geregeld met toeristen te maken heeft die spreekt Engels. Een aantal Grieken spreekt ook wat Duits of zelfs Nederlands. Dat komt deels door wat ze op Kreta opvangen, maar ook vooral door een verleden als gastarbeider in Duitsland of Nederland. Een redelijk deel van Grieken die in West-Europa gewerkt heeft is inmiddels teruggekeerd naar Griekenland.

De Griekse taal

Tours en excursies regelen

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten op Kreta bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Kreta.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Kreta
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Kreta via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours op Kreta via GetYourGuide

Tijdsverschil

Griekenland ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Griekenland is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Griekenland meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Kreta veel langer duurt dan de terugvlucht.

Toiletten

Het aantal openbare toiletten is op Kreta beperkt. Het beste kun je een toilet opzoeken in een plaatselijke taverna. Weet overigens wel dat het doorspoelen van toiletpapier op veel plekken op Kreta niet toegestaan is. De afvoer kan dit niet verwerken met als gevolg dat het toilet verstopt kan raken en kan overstromen. Toiletpapier dient in de emmertjes gegooid te worden die bij de WC-potten staan.

Veiligheid

Met de criminaliteit valt het op Kreta zeker mee. Toch zijn toeristen altijd gemakkelijke prooien voor dieven. Let daarom goed op je geld en je dure spullen zoals mobiele telefoons, tablets, sieraden en fotocamera’s. Ook op Kreta kun je het slachtoffer worden van inbraak en diefstal. Wees daarom niet nonchalant met het achterlaten van waardevolle spullen in je huurauto.