Stranden op Kreta

Kreta telt een enorm aantal stranden. Niet voor niets is het eiland één van de belangrijkste strandbestemmingen binnen Europa. Kreta heeft wat dat betreft echt voor ieder wat wils te bieden. Zo vind je op het eiland drukke stranden waar je bijna handdoek aan handdoek ligt, indrukwekkende rotsstranden, idyllische zandstranden en plekjes langs de kust waar je bijna alleen maar locals vindt. Alle stranden op Kreta zijn openbaar. Entree wordt er vrijwel nergens geheven. Een uitzondering is Balos Beach waar je 1 euro entree voor betaalt omdat het in een beschermd natuurpark ligt. Voorzieningen zoals douches, kleedhokjes en toiletten zijn vooral aanwezig op plekken waar strandtenten, hotels of andere ondernemers er baat bij hebben. Op veel plekken kun je strandstoelen en parasols huren. Soms worden ze gratis aangeboden door horecaondernemers, zolang je maar bij heb je drank en hapjes bestelt.

De stranden van Gouves, Gournes, Analipsi, Anissaras en Kokkini Hani

We pakken deze stranden voor het gemak maar eventjes samen. Deze dorpen liggen op een rijtje tussen Heraklion en Chersonissos. De stranden van deze dorpen mogen toeristisch genoemd worden zonder dat er sprake is van overdrukke stranden. De stranden bestaan overwegend uit geel zand. Op sommige stranden is er ook wat kiezel aanwezig. De eerder genoemde relatieve rust is een groot voordeel van deze stranden. Het drukste is het op de locatie waar ligbedden en parasols verhuurd worden. Parkeren is over het algemeen geen probleem. Echter kan het in de maanden juli en augustus soms wel wat lastiger zijn bij een aantal stranden om je auto geparkeerd te krijgen.

strand van Kokkini Hani

Het palmenstrand van Preveli

Bij Preveli, in het zuiden van Kreta, liggen twee stranden. Het palmenstrand is het meest westelijke strand van de twee en behoort tot de mooiere stranden van Kreta. Je kunt dit strand op twee manieren bereiken. De meest gebruikte manier is de weg te nemen die op een kilometer afstand ligt van Moni Prèveli. Deze weg brengt je naar een betaald parkeerterrein waarna het nog ongeveer een 15 tot 20 minuten wandelen is totdat je op het strand staat. De terugweg duurt meestal een minuut of tien langer omdat je dan heuvel op moet lopen.

Een andere manier is door met de auto via een onverharde weg naar het rechtse strand van Preveli te rijden. Dit is niet het beroemde palmenstrand. Vanaf dit zandstrand kun je te voet, over de heuvel, naar het palmenstrand wandelen. Geen gemakkelijke wandeling, maar wel een mooie tocht.

Het strand van Matala

Aan de zuidkust van Kreta ligt het dorp Matala. Dit dorp is een belangrijke toeristische bestemming, wat mede veroorzaakt wordt door het strand. Het zandstrand van Matala ligt aan een baai die door krijtrotsen omgeven is. In de noordelijke krijtrotsen zijn holen aangebracht. Dit is vermoedelijk al gebeurd voordat de Romeinen heersten over grote delen van Europa inclusief Kreta. Wat een vaststaand feit is, is dat deze holen door de Romeinen gebruikt werden als graf. Eeuwen later kregen de grotten een nieuwe functie. Ze werden in de jaren zestig en begin jaren zeventig bewoond door hippies. Je kunt dat tegenwoordig nog zien door de restanten van beschilderingen in de holen. De hippies hebben van Matala een dorp gemaakt waar nog steeds een beetje de sfeer van de hippies hangt. De geschiedenis van de holen zorgen ervoor dat het op zich al zeer aangename zandstrand een extra dimensie krijgt.

Het strand van Matala

Vai Beach

Het strand Vai ligt in het noordwesten van Kreta en behoort tot de drukst bezochte stranden van het eiland. Dat komt vooral omdat het palmenstrand tot de mooiste stranden van het eiland behoort. Daarnaast is het mooie zandstrand eenvoudiger te bereiken dan een aantal andere topstranden op Kreta zoals Balos Beach en Preveli Beach. Bij Vai ligt een groot parkeerterrein waar je (tegen betaling) je auto kunt parkeren. Daarna loop je zo het strand op.
Het strand is beschermd gebied dat onder toezicht van de overheid staat. Wildkamperen is daarom niet meer toegestaan. Door het verder ontbreken van overnachtingsmogelijkheden is het uitgesloten dat je hier kunt slapen.

Bij het strand staan twee taverna’s: Estiatorio en Vai. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje. Ook zijn er toiletten aanwezig. De dadelpalmen liggen op zo’n 5 tot 15 meter van de branding af. Het strand bestaat verder uit fijn zand. De combinatie van het goudgele zand en het daarachter gelegen palmenbos geven Vai een Caribisch uiterlijk. De populariteit van Vai heeft ook een nadeel: het is er in de zomermaanden erg druk. Je kunt met name in juli en augustus soms over de koppen lopen.

Golden Beach

Golden Beach (ook wel Voulisma Beach genoemd) is een zandstrand met wat kiezels dat ten oosten van het dorp Istro (Istron) gelegen is. Golden Beach ligt in een windluwe baai. Bij zonnig weer heeft de zee hier een betoverde felle kleur die meerdere blauwschakeringen kent. Bij het strand is gratis parkeerplaats en dankzij een kleine taverna kun je hier ook van een natje en een droogje voorzien worden. het strand is vrij klein en grotendeels voorzien van (huur)ligbedden en parasols.

Golden Beach

De stranden van Chersonissos

Chersonissos telt meerdere stranden, die vrijwel allemaal druk bezet zijn in de zomermaanden.
Omdat Chersonissos vooral een jongerenbestemming is, is het strandleven op verschillende plekken in Chersonissos wat drukker dan elders op het eiland. Voor wie op zoek is naar een feestje is dit ideaal, maar voor rustzoekers kunnen de meeste stranden van Chersonissos te druk zijn. Voor wat meer ruimte kies je voor de stranden die ten noordwesten van het centrum liggen. Voor fun, vertier, muziek en adrenaline kies je voor Starbeach Waterpark. Starbeach ligt aan de oostkant van Chersonissos en biedt wat strand, wat meer zwembaden, lekker muziek en schuimparties. Daarnaast kun je vanuit het gratis toegankelijke Starbeach aan diverse activiteiten deelnemen, waaronder bungeejumpen. Starbeach richt zich vooral op de jeugd, maar is niet alleen voor de jeugd. Als je echter voor totale rust gaat dan heb je in Starbeach niet veel te zoeken.

De stranden van Chersonissos

Balos Beach

Door velen wordt Balos Beach als het mooiste strand van Kreta beschouwd. Wie de moeite heeft genomen om de tocht naar dit prachtige zandstrand te maken die zal dit waarschijnlijk helemaal kunnen begrijpen. De felle blauwe kleuren die variëren van diepblauw naar azuur, lichtblauw en bijna wit contrasteren op bijna sprookjesachtige wijze met het witte zand van het strand. Balos Beach ligt op het schiereiland Gramvousa. Dit schiereiland ligt in het uiterste noordwesten van Kreta. Het eiland is onbewoond. Tenminste, op schapen en geiten na die je onderweg ongetwijfeld tegen zult komen.

Het strand van Balos Beach

Balos Beach trekt in de zomermaanden honderden bezoekers per dag. Mocht de tocht naar het strand niet zo lastig zijn dan zouden het er waarschijnlijk nog veel meer zijn. Voor het behoud van het strand en de magie die er nu heerst is het daarom maar goed dat er geen verharde weg is tot aan het strand. Sterker nog, je kunt niet eens met de auto tot aan het strand komen. Vanaf het dorp Balos is het maar liefst 8 kilometer rijden tot je bij de parkeerplaats aangekomen bent. We lezen op sommige sites een afstand van meer dan tien kilometer, maar dat klopt niet.Balos Beach De autorit over de onverharde weg duurt gemiddeld 20 tot 25 minuten. Wie sneller wil zijn die zal dat mogelijk moeten bekopen met autopech.

Nadat je op de parkeerplaats aangenomen bent met je te voet verder. De parkeerplaats ligt immers midden op Gramvousa, terwijl Balos Beach aan de westkust ligt. De wandeltocht vanaf de parkeerplaats heeft een lengte van ongeveer 1,5 kilometer. Door de soms erg ongelijke ondergrond en de hoogteverschillen die overbrugd dienen te worden doe je bijna een half uur over deze wandeling. De weg terug duurt iets langer: zo’n 35 tot 40 minuten. Dat komt omdat je dan omhoog moet (en dat meestal langzamer doet). Ook hier geldt dat we heel andere verhalen op internet tegengekomen zijn. Sommigen hebben het over een wandeltocht van maar liefst anderhalf uur. Klinkklare onzin! Wel is het aannemelijk dat de wandeltijd met enkele minuten tot tien minuten verlengd wordt omdat het zo druk is dat je je auto al op de weg moet parkeren voordat je de parking (met een capaciteit van enkele tientallen auto’s) bereikt hebt.

Wandelpad naar Balos Beach

Er zijn andere manieren om de tocht naar Balos Beach (deels) af te leggen:
– Je kunt met de bus i.p.v. met de eigen auto naar het parkeerterrein reizen. Daarna moet je wel de wandeltocht doen.
– Je kunt tegen betaling op de rug van een ezel het wandelpad afleggen. De rit duurt dan twintig minuten.
– Dagelijks vaart er een boot vanuit Kissamos naar Balos Beach.

O ja, voordat we het vergeten…. tegenwoordig kost het 1 euro entree per persoon om Gramvousa (en dus Balos Beach) te bezoeken. Deze betaal je bij een toegangshuisje vlak nadat de verharde weg in de onverharde weg is overgegaan.

Balos Beach