Vervoer op Kreta

Kreta is een groot eiland met de daarbij behorende afstanden. Wie er op uit wil op Kreta die zal in veel gevallen gemotoriseerd vervoer nodig hebben. Dat is beschikbaar in de vorm van huurauto’s, scooters, motoren en quads. Deze zijn per dag, meerdere dagen of voor de hele vakantie te huur. Wie geen voertuig wil besturen die kan met de bus veel afstanden op Kreta overbruggen. Treinen, metro’s of trams kent Kreta niet. Wie actief bezig wil zijn op Kreta die kan natuurlijk ook wandelen of fietsen. De actieradius is dan ten opzichte van gemotoriseerd verkeer wel aanzienlijk kleiner.

Op deze pagina bieden we informatie over de verschillende manieren van vervoer op Kreta.

De vrijheid van een huurauto

Wij vinden de auto het ideale vervoermiddel op Kreta. Het zorgt voor een stuk vrijheid waar je veel profijt van hebt als je bezienswaardigheden, stranden of plaatsen op het eiland Kreta wilt bezoeken. Natuurlijk kan dit grotendeels ook per bus of georganiseerd door middel van een excursie, maar de vrijheid van zelf bepalen wanneer en hoe lang je ergens naartoe gaat vinden wij ideaal. Kostentechnisch is een huurauto ook gunstig als je van plan bent om veel te zien en te doen op Kreta. Als je aan georganiseerde excursies deelneemt dan betaal je vooral voor het vervoer. Bij veel culturele en/of historische uitstapjes zijn de toegangsprijzen vrij laag, waardoor deze slechts een beperkt deel van de totale excursieprijs vormen. Zeker als je met meerdere mensen op pad gaat en zuinig rijdt (niet te grote auto en efficiënt rijden) dan is een huurauto al snel kostenbesparend.

Waar een auto huren?

Op Kreta zul je een hele hoop autoverhuurders tegenkomen. Deze lopen uiteen van kleine lokale verhuurders met een wagenpark van soms maar enkele auto’s tot een aantal grote verhuurders die soms wel honderden auto’s tegelijkertijd op de weg hebben. Zoals bij alle branches zijn er in de autoverhuurbranche duidelijk verschillen waar te nemen in de kwaliteit, prijzen en voorwaarden. Goedkoop blijkt daardoor vaak achteraf duurkoop. Dat kan zijn omdat er sprake is van een hoog eigen risico bij een ongeval, slechte verzekeringsvoorwaarden of allerlei toeslagen. Ook is er een wezenlijk verschil in de technische staat waarin auto’s verkeren. Sommige autoverhuurders kiezen ervoor om te besparen op onderhoud. Het resultaat is vaak dat je met een slechts onderhouden en daardoor minder betrouwbare auto op pad gestuurd wordt. En het laatste wat je wilt is om op je vakantie ergens in de middle of nowhere te stranden met je huurauto.

Je hebt twee opties wat betreft het huren van een auto: je regelt dit vooraf of je huurt een auto ter plekke. Als je prijzen en voorwaarden goed wilt vergelijken dan kun je dat het beste thuis al doen. Door vanuit Nederland, België of waar dan ook te reserveren voorkom je in veel gevallen onaangename verrassingen. Het is vaak ook goedkoper om een auto vooraf te reserveren, zeker in het hoogseizoen. Kijk goed naar de voorwaarden als je een auto huurt. De kleine lettertjes kunnen je de das om doen als er problemen zijn. Probeer ook niet altijd om voor de goedkoopste te gaan. Als iets té goedkoop is, dan klopt er vaak iets niet. Een betrouwbare en eerlijke verhuurder is belangrijker dan proberen de goedkoopste te vinden.

Wij kiezen zelf vrijwel altijd voor Sunny Cars als we een auto willen huren. Dit bedrijf werkt onder andere vanuit Nederland en werkt alleen maar samen met betrouwbare partners. Sunny Cars noemt hun product ‘all-inclusive autohuur’.

Sunny Cars heeft een aantal voordelen ten opzichte van veel andere verhuurders op Kreta:
• volledige verzekering van de auto zonder ongebruikelijke uitsluitingen
• geen verborgen kosten bij aankomst
• geen uitsluiting van banden, glas of dak bij de verzekering
• geen verplichte afname van volle tank brandstof
• geen eigen risico

Bekijk huurauto’s op Kreta via Sunny Cars

Huurauto op Kreta

Autorijden op Kreta

Wie niet gewend is om auto te rijden in Griekenland, die hoeft zich in het geval van Kreta weinig zorgen te maken. De wegen zijn over het algemeen prima te doen en wie uit de smalle kernen van oude dorpjes wegblijft, die krijgt amper te maken met smalle weggetjes. Hierbij is het wel van belang dat je vooral de hoofdwegen gebruikt. Ga je je door je navigatiesysteem laten leiden door kortere wegen dan kun je weleens op smalle achterafwegen terechtkomen. Eerlijk is eerlijk: navigeren met Google Maps gaat steeds beter, maar het is nog niet foutloos. Wie zijn gezond verstand gebruikt die zal niet snel in een situatie terechtkomen waarbij het lastig manoeuvreren is.

Waar veel mensen even aan moeten wennen is het inhaalgedrag op Kreta. Het is op de belangrijke doorgaande wegen niet geheel ongebruikelijk dat er soms twee auto’s rijden, terwijl er één rijbaan in die richting is of drie auto’s op twee rijbanen. Als er auto’s willen passeren dan gaat de langzaamste auto over de doorgetrokken streep (deels) op de vluchtstrook rijden, zodat er ruimte ontstaat voor de achterliggende auto om te passeren. Hoewel deze inhaalmethode zeer gebruikelijk op Kreta is, is het officieel niet toegestaan. Als een politieagent het ziet kun je dus gewoon een boete krijgen. Het is overigens niet onbelangrijk om de vluchtstrook voor je goed in de gaten te houden, want er kunnen ook gewoon auto’s staan!

Nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
• Er staan redelijk wat flitspalen op Kreta en ook het aantal snelheidscontroles neemt steeds meer toe. Houd je dus aan de maximumsnelheid.
• Als het na een lange periode van droogte regent dan kan de weg glad zijn als gevolg van olie en vuil op het wegdek.
• Je mag niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Beter nog is om geheel niet te drinken als je moet rijden.
• Je kunt soms te maken hebben met vrij steile hellingen. Gaat je auto moeizaam bergop? Schakel dan terug naar een lagere versnelling.
• Sommige wegen zijn onverhard, zoals de laatste kilometers richting Balos Beach. Het aanhouden van een lage snelheid en het ontwijken van grote stenen en diepe kuilen is van belang voor het behoud van je auto en om lekke banden te voorkomen.
• Mobiel bellen mag ook in Griekenland alleen maar handsfree.

Autorijden op Kreta

Parkeren

Parkeerruimte is soms beperkt aanwezig. Vooral in drukkere steden en dorpskernen is het aantal parkeerplaatsen soms beperkt. Laat je echter niet verleiden om net als de locals te parkeren op plekken waar dat niet mag. In veel doorgaande straten geldt er een parkeerverbod of vaak zelfs een stopverbod. Het beste kun je parkeren op de parkeerterreinen waarnaar door borden vaak verwezen wordt. Parkeer niet op de privéterreinen van hotels of appartementen als je daar niet te gast bent. In de grotere steden kun je het beste net buiten de stadskern parkeren op één van de parkeerplaatsen. Op sommige plekken komt betaald parkeren voor, maar op de meeste plekken op Kreta kun je (nog?) gratis parkeren.

Scooter of motorfiets huren

In de grotere steden en drukkere toeristenoorden zitten vaak verhuurder van scooters en motorfietsen. Het zijn populaire vervoersmiddelen om Kreta te verkennen. In vergelijking met een auto ben je vaak net wat vrijer. Zo is het gemakkelijker om te parkeren. Ook is een scooter huren, zeker voor één dag, vaak financieel aantrekkelijker dan het huren van een auto.
Voor een motor heb je een rijbewijs voor de juiste klasse nodig. Voor een bromfiets of scooter tot 50cc heb je een brommercertificaat nodig of een motorrijbewijs. Je mag met een autorijbewijs (rijbewijs B) in Griekenland geen scooter, brommer of motor besturen!
Voor wie gesteld is op zijn/haar kapsel: bij alle gemotoriseerde tweewielers is het verplicht een helm te dragen. Dit geldt voor de bestuurder en voor een eventuele passagier.

Quad huren

Je ziet op Kreta regelmatig mensen met een quad rijden. Deze vierwielaangedreven motorvoertuigen genieten een enorme populariteit onder toeristen. Quads hebben als grote voordeel dat ze ook buiten de verharde wegen prima te gebruiken zijn. Onderschatting, te hoge snelheden en soms ook drankgebruik zorgen helaas wel voor een relatief hoog aantal ongevallen met quads. Sommige ongevallen zijn helaas met fatale afloop. Officieel heb je voor het huren van een quad op Kreta een rijbewijs B nodig (het autorijbewijs) en geldt er een minimumleeftijd van 21 jaar. Hoewel sommige quadverhuurders soms een oogje dichtknijpen is het zeer onverstandig om een quad te huren als je niet aan deze (wettelijke) voorwaarden voldoet. Bij een ongeval ben je dan niet verzekerd, met alle gevolgen van dien.

Quad huren

Fietsen

Op Kreta zie je vrij weinig mensen fietsen. Het behoort niet tot de meest gebruikte vervoersmiddelen en je merkt dat de infrastructuur er niet op ingesteld is. Fietspaden zijn zeldzaam en op veel wegen is er eigenlijk amper plek voor fietsers. Wat je wel ziet zijn af en toe fietsers die dat als sport doen. Er zijn op Kreta wel wat plekken waar je fietsen kunt huren. Vaak betreft het mountainbikes, zodat je ook het ruwere terrein in kunt.

Taxi

De taxi is een redelijk betaalbaar vervoermiddel op Kreta. De kilometerprijzen vallen in vergelijking tot veel andere Europese bestemmingen mee. De tijden dat taxi’s op Kreta echt goedkoop waren zijn door toegenomen kosten en belastingen helaas over. Het grote voordeel van taxichauffeurs op Kreta is dat oplichting amper voorkomt. Te hoge ritprijzen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van onnodig omrijden zijn op Kreta geen schering en inslag.
In principe rijden de taxi’s op Kreta op basis van de taximeter. Er zijn twee tarieven, waarbij het hogere tarief tussen 0:00 en 05:00 uur geldt. In sommige gevallen wordt het duurdere tarief ook gehanteerd als er buiten de eigen zone gereden wordt. In kleinere dorpen wordt er vaak nog zonder een taximeter gereden. Hierbij maak je vooraf een prijsafspraak met de taxichauffeur.

In grote plaatsen en in de drukke badplaatsen zijn vaak speciale taxistandplaatsen waar je in kunt stappen. Je kunt ook een vrije taxi aanhouden op straat. Indien een taxi zich dichtbij een taxistandplaats bevindt dan is er een grote kans dat een taxi niet stopt voor je op straat. Je kunt ook telefonisch een taxi reserveren. In Kreta is het dan gebruikelijk dat er voorrijkosten berekend worden. Andere toeslagen waar je mee te maken kunt krijgen zijn voor ritten van/naar de luchthaven en wachttijd.

Taxi

Bus

De bus is een goedkope vorm van transport op Kreta. Er zijn twee soorten bussen: lokale bussen en lijnbussen die tussen de verschillende plaatsen op Kreta rijden. De kosten voor een busrit vallen enorm mee. Kaartjes koop je vooraf bij de grotere busstations of anders in de bus bij de chauffeur. Niet bij iedere halte kun je een duidelijke dienstregeling zien. Vaak beschikt je accommodatie wel over de juiste informatie over busroutes en tijden.

Let op: in een paar steden zoals Rethymnon en Heraklion heb je zogenaamde hop-on-hop-off bussen. Deze toeristenbussen rijden hun eigen rondje langs de bezienswaardigheden van de betreffende plaats. De bus die in Heraklion rijdt die gaat ook naar de archeologische vindplaats in Knossos, dat op zo’n vijf kilometer van de stad ligt. Bij de hop-on-hop-off bussen koop je een dagkaart, waarbij je onbeperkt in- en uit mag stappen.

bushalte op Kreta

Boot

Rondom Kreta liggen verschillende kleinere eilanden die alleen maar per boot bereikbaar zijn. Een aantal van deze plekken zijn erg populair. Voorbeelden hiervan zijn Gramvousa, dat vanuit Kissamos (Kastelli) bereikbaar is per boot. De voormalige leprakolonie Spinalonga is per boot bereikbaar vanuit Plaka, Elounda en Agios Nikolaos. Vanuit Ierapetra is het eiland Chrissi een populaire bootbestemming. Veel gasten die in Ierapetra (of omgeving) overnachten, gaan met de boot naar Chrissi om daar van de prachtige stranden te genieten.

Vanuit Kreta kun je ook een bootexcursie maken naar het prachtige Santorini. Vaak betreft dit een tweedaagse excursie waarbij een overnachting inbegrepen is. Het is vaak goedkoper om een losse boottocht en overnachting te boeken.

veerboot