Vliegen naar Kreta

Kreta ligt op ongeveer 2500 kilometer van Nederland. Omdat Kreta een eiland is gaan toeristen vanuit Nederland en België vooral per vliegtuig naar Kreta toe. Met de veerboot kan ook, maar de totale reis vanuit Nederland inclusief de overtocht wordt dan een tocht die veel tijd en geld kost. Met het vliegtuig ben je in ieder geval veel sneller. Een gemiddelde vlucht van Nederland of België naar Kreta neemt ongeveer 3,5 uur in beslag. Heb je een tussenstop over overstap dan kan de reistijd uiteraard oplopen. De exacte vluchttijd is afhankelijk van de weersomstandigheden, het toestel en de route die de vlucht van de verkeersleiding toegewezen krijgt.

Boek je vliegticket naar Kreta

Het zoeken en boeken van een vliegticket naar Kreta is in een paar klikken gedaan. TUI fly en Transavia zijn de grote aanbieders van Kreta vliegtickets. Bekijk nu de beste prijzen voor jouw vliegticket naar Kreta!

TUI fly

TUI fly

TUI vliegt met de eigen toestellen van TUI fly meerdere keren per week naar Kreta. Je kunt bij TUI fly ook losse vliegtickets boeken.

Bekijk TUI fly vliegtickets naar Kreta

Transavia

Transavia

Vertrek dagelijks met Transavia naar Kreta. Vliegen met Transavia kan vanaf o.a. Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Brussel.

Bekijk Transavia vliegtickets naar Kreta

Ticketprijzen

Hoewel er redelijk wat concurrentie is op het gebied van vluchten naar Kreta, is hier helaas weinig van merkbaar in de prijzen van vliegtickets. Voor een vliegticket naar Kreta betaal je al snel een paar honderd euro per persoon. In het hoogseizoen kan de prijs van een los vliegticket naar Kreta oplopen naar 700 tot 800 euro of nog meer, als je vlak voor vertrek boekt. Op tijd boeken is het advies als het gata om vliegen naar Kreta. Naarmate het seizoen eraan komt stijgen de prijzen bijna alleen maar. Slechts af en toe worden de vliegtickets naar Kreta in de aanbieding gedaan.

De prijzen liggen het hoogste tijdens de zomervakantie. Dit is voor Kreta het hoogseizoen. De vraag naar vliegtickets ligt dan altijd een stuk hoger dan tijdens de andere maanden. Redelijk wat vliegtuigen vertrekken dan ook afgeladen vol richting de Griekse zon. Last minute prijzen worden vaak aangeboden op pakketreizen inclusief een vliegticket en accommodatie. Op die manier slaan de reisorganisaties twee vliegen in één klap. Behalve de overgebleven vliegtuigstoelen worden dan ook de niet verkochte accommodaties nog van de hand gedaan. Wil je een lastminute naar Kreta boeken dan kun je dan ook het beste naar de pakketreizen kijken. Soms worden die nog voordeliger aangeboden dan de prijs van een los vliegticket.

Vluchtduur

Een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Heraklion of Chania duurt in de praktijk drie uur en ongeveer tien tot dertig minuten. De schematijd die op de vliegtickets vermeld staat is meestal iets langer. Hierdoor wordt er wat ruimte gecreëerd om een eventueel iets later vertrek te compenseren. Tijdens de drukste maanden is een vertraging van of naar Heraklion niet ongebruikelijk. Zowel op de luchthaven als in de lucht rondom het vliegveld is het dan topdrukte. Hierdoor kunnen vliegtuigen soms later vertrekken of aankomen dan gepland. Deze kans is het grootste in de maanden juli, augustus en in het begin van september. Vanaf de tweede helft van september neemt de stroom aan vakantiegangers af.

Met Transavia naar Kreta vliegen

Transavia vliegt al jarenlang op Kreta. Ze doen dat naar zowel de internationale luchthaven van Heraklion als naar het vliegveld van Chania. Wie naar Heraklion wil vliegen die hoeft niet persé vanuit Amsterdam te vertrekken. Transavia biedt ook vluchten aan vanaf kleinere luchthavens zoals Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. Chania wordt als lijndienst alleen maar aangeboden vanaf Amsterdam Schiphol Airport.

Transavia vliegt alleen maar in het zomerseizoen naar Kreta. Op de luchthaven van Heraklion wordt vanaf medio april tot eind oktober gevlogen. Op Chania vliegt Transavia aanzienlijk minder. Vaak worden deze vluchten alleen maar in de drukkere periode eind mei tot eind september aangeboden. Met Transavia naar Chania vliegen is erg gewild onder toeristen die in de regio Chania verblijven. De transfertijd is dan vaak aanzienlijk korter dan wanneer je op Heraklion zou vliegen.

Als je met Transavia vliegt dan moet je voor een aantal zaken (bij)betalen. Deze services zijn overigens allemaal optioneel. Het gaat om het meenemen van ruimbagage, het vooraf uitkiezen van een stoel, eten, drinken en ook voor het eventueel wijzigen van vliegtickets. Sommige zaken zoals ruimbagage, stoelkeuze en het wijzigen van tickets zijn bij duurdere tickets gratis.

Met Transavia naar Kreta vliegen

Met TUI naar Kreta vliegen

Een tweede speler op de markt van vliegtickets naar Kreta is TUI. Tot en met 2015 was deze vervoerder bekend onder de naam Arke (of ArkeFly), sinds 1 oktober 2015 wordt de globale naam TUI of TUIfly gebruikt. TUI vliegt met eigen vliegtuigen vanaf Schiphol naar Heraklion op Kreta. Dat doen zij alleen maar in het zomerseizoen (april tot en met oktober). Omdat TUI zich vooral nog als chartermaatschappij presenteert menen ze vluchttijden en reisschema’s te mogen wijzigen, ook voor mensen die een los vliegticket naar Kreta geboekt hebben. Daardoor kun je soms vlak voor vertrek met een gewijzigd vluchtschema geconfronteerd worden. Op een aantal vluchten van of naar Kreta wordt er vanuit commercieel oogpunt een tussenstop ingelast. Dit is vrijwel altijd op een andere Griekse bestemming.

De toestellen van TUI hebben normaal gesproken twee zitklassen: economy en comfort. Het enige verschil tussen deze twee reisklassen is de hoeveelheid beenruimte. Die bedraagt in economy minstens 76 centimeter, terwijl je in de comfortklasse tenminste 84 centimeter ter beschikking hebt.

Bij TUI moet je net als bij Transavia voor een aantal zaken bijbetalen als je daar gebruik van wilt maken. Dat betreft het meenemen van ruimbagage, het reserveren van een zitplaats voor het inchecken en hapjes en drankjes die TUI verstrekt.

Drukte op Heraklion International Airport

Luchthaven Iraklion «Nikos Kazantzakis» behoort met meer dan zes miljoen passagiers per jaar tot de drukste luchthavens van Griekenland en zelfs de gehele Middellandse Zee. Omdat de luchthaventerminal erg compact is, is het eigenlijk niet uitgerust op de grote toestroom van passagiers die in de zomermaanden toestroomt. Hierdoor wordt het al snel vrij chaotisch op het vliegveld. Dit zorgt voor vertragingen vanwege drukte in de lucht, voor soms trage afhandeling van de bagage en voor fysieke drukte in de openbare ruimtes van het vliegveld. Niet zelden staan de rijen om in te checken voor de retourvlucht tot buiten het gebouw. In de vertrekhal krioelt het vaak van de mensen, waardoor er geen enkele zitplaats over is en mensen op trappen en op de grond zitten.

Drukte in de vertrekhal van Heraklion Airport