Het weer op Kreta

Het mediterrane klimaat van Kreta is de belangrijkste reden dat zoveel toeristen naar Kreta komen. De zomers zijn zonovergoten en warm, de winters zijn mild en kennen een gematigde hoeveelheid neerslag. Het klimaattype op Kreta is volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger een mediterraan klimaat. De bijbehorende lettercode is Csa. Dit klimaattype wordt ook vaak omschreven als een Middellandse Zeeklimaat. Het is dan ook een typisch klimaattype dat je langs vrijwel de gehele Middellandse Zeekust en de in de Middellandse Zee gelegen eilanden terugziet.

Zonzeker in de zomer

Kreta is een zonzekere bestemming voor de zomervakantie. De maanden juli en augustus zijn zonovergoten met gemiddeld twaalf tot dertien uur aan zonneschijn per dag. Lokaal kunnen er wel verschillen voorkomen. Zo kan er in de berggebieden wat gemakkelijker sprake zijn van bewolking die overdag iets langer aanwezig is. Op de meeste plekken op Kreta zul je in de zomermaanden bij het opstaan naar buiten kijken en een blauwe lucht zien. De zonzekerheid is voor veel vakantiegangers een belangrijke factor om juist voor Kreta als vakantiebestemming te kiezen.

Voor het aantal uren zonneschijn maakt het wel uit waar je op het eiland Kreta bent. Zo staat de zuidkust van Kreta erom bekend nog zonniger te zijn dan de toch al erg zonnige noordelijke kustgebieden. Zo tellen Chania en Heraklion gemiddeld ongeveer 2800 zonuren per jaar, maar kunnen plaatsen in het zuiden van Kreta rekenen op bijna drieduizend uren aan zonneschijn per jaar. De verschillen komen vooral door het voor- en naseizoen. Met name de maanden april, mei en november zijn zonniger in het zuiden.

zonsondergang op Kreta

Milde winters

De wintermaanden zijn mild op Kreta. De maximumtemperaturen zijn te vergelijken met onze eigen lentes en ’s nachts blijft de temperatuur aan de kust ver boven het vriespunt. Dat geldt niet overal op het eiland Kreta. De hoger gelegen gebieden zijn aanzienlijk koeler en daar komt dan ook geregeld nachtvorst voor. Ook kan het in de bergen sneeuwen. Op sommige bergtoppen verdwijnt de laatste sneeuw pas in de loop van de maand mei. Aan de kust sneeuwt het bijna nooit. Het is zo zeldzaam dat het in de statistieken niet voorkomt. Toch kan ook aan de kust sneeuw voorkomen. Een uitzonderlijke situatie ontstond in februari 2004, toen het hele eiland eventjes helemaal wit zag van de sneeuw. Deze gebeurtenis heeft toen ook internationale aandacht in de media gekregen.

Warme zomermaanden

De zomers zijn warm op Kreta. De eerste zomerse temperaturen worden vaak al in april gemeten, maar het zijn vooral de maanden juni, juli, augustus en september die overwegend zomerse temperaturen kennen. In juli en augustus is het het warmst. Gemiddeld komt de maximumtemperatuur dan ergens tussen de 28 en 31 graden Celsius uit. In juni en september is het meestal enkele graden minder warm. Er zijn echter jaren dat er in juni of september heuse hittegolven voorkomen. Zo waren wij in september 2015 op Kreta en hadden een week lang temperaturen die tussen de 29 en maar liefst 38 graden vielen. Dat de temperaturen nog zo pieken komt in deze laatste zomerse maand niet zo vaak voor.

Warme zomermaanden op Kreta: 34 graden in de middag is geen uitzondering

Winterzon

Voor een wintervakantie met zomers weer is Kreta niet warm en zonnig genoeg. Ja, het kan aangenaam zijn in het winterseizoen. Dit gebeurt vooral nog in november en in veel mindere mate in december. Ja, het voorjaar kan enkele warme en zeer zonnige dagen kennen waarin het op het strand aangenaam vertoeven is. De langdurige statistieken tonen echter aan dat de kans op zomerse dagen in het winterzonseizoen te klein is om op basis daarvan een winterzon vakantie naar Kreta te boeken. Ook schijnt de zon niet voldoende in de winter en is er een te hoge kans op neerslag om een strandvakantie te boeken.

Neerslag

Gemiddeld valt er op Kreta vijfhonderd tot achthonderd millimeter neerslag op jaarbasis. Daar kunnen sommige jaren echter grote verschillen in voorkomen. Op Kreta valt de meeste neerslag in de winter. Gemiddeld genomen valt er dan zelfs meer regen (en op hoger gelegen plekken sneeuw) dan in Nederland en België. Daartegenover staat dat de zomermaanden op Kreta droog tot zeer droog zijn. In de maanden juni, juli en augustus valt er zelfs amper regen. Soms kan het weken achter elkaar kurkdroog zijn. Er zijn echter ook wel eens zomers waarin er in juli of augustus ineens een paar storingen Kreta weten te bereiken. Vaak gebeurt dit echter niet en de kans dat jouw hele vakantie op Kreta in het water valt is nihil.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Kreta zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Kreta. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Kreta