Kreta voor beginners
Het weer op Kreta

Het mediterrane klimaat van Kreta is de belangrijkste reden dat zoveel toeristen naar Kreta komen. De zomers zijn zonovergoten en warm, de winters zijn mild en kennen een gematigde hoeveelheid neerslag. Het klimaattype op Kreta is volgens de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger een warm zeeklimaat. De bijbehorende lettercode is Cfa. Dit klimaattype wordt ook vaak omschreven als een mediterraan klimaat of een Middellandse Zeeklimaat. Het is dan ook een typisch klimaattype dat je langs vrijwel de gehele Middellandse Zeekust en de in de Middellandse Zee gelegen eilanden terugziet.

Kreta bezienswaardigheden

Op Kreta hoef je je niet te vervelen. Naast prachtige stranden en pittoreske dorpen is er nog veel meer te zien en te doen op Kreta.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Kreta op een rijtje gezet:
Kreta bezienswaardigheden top 10

Zonzeker in de zomer

Kreta is een zonzekere bestemming voor de zomervakantie. De maanden juli en augustus zijn zonovergoten met gemiddeld twaalf tot dertien uur aan zonneschijn per dag. Lokaal kunnen er wel verschillen voorkomen. Zo kan er in de berggebieden wat gemakkelijker sprake zijn van bewolking die overdag iets langer aanwezig is. Op de meeste plekken op Kreta zul je in de zomermaanden bij het opstaan naar buiten kijken en een blauwe lucht zien. De zonzekerheid is voor veel vakantiegangers een belangrijke factor om juist voor Kreta als vakantiebestemming te kiezen.

Voor het aantal uren zonneschijn maakt het wel uit waar je op het eiland Kreta bent. Zo staat de zuidkust van Kreta erom bekend nog zonniger te zijn dan de toch al erg zonnige noordelijke kustgebieden. Zo tellen Chania en Heraklion gemiddeld ongeveer 2800 zonuren per jaar, maar kunnen plaatsen in het zuiden van Kreta rekenen op bijna drieduizend uren aan zonneschijn per jaar. De verschillen komen vooral door het voor- en naseizoen. Met name de maanden april, mei en november zijn zonniger in het zuiden.

Milde winters

De wintermaanden zijn mild op Kreta. De maximumtemperaturen zijn te vergelijken met onze eigen lentes en 's nachts blijft de temperatuur aan de kust ver boven het vriespunt. Dat geldt niet overal op het eiland Kreta. De hoger gelegen gebieden zijn aanzienlijk koeler en daar komt dan ook geregeld nachtvorst voor. Ook kan het in de bergen sneeuwen. Op sommige bergtoppen verdwijnt de laatste sneeuw pas in de loop van de maand mei. Aan de kust sneeuwt het bijna nooit. Het is zo zeldzaam dat het in de statistieken niet voorkomt. Toch kan ook aan de kust sneeuw voorkomen. Een uitzonderlijke situatie ontstond in februari 2004, toen het hele eiland eventjes helemaal wit zag van de sneeuw. Deze gebeurtenis heeft toen ook internationale aandacht in de media gekregen.

Warme zomermaanden

De zomers zijn warm op Kreta. De eerste zomerse temperaturen worden vaak al in april gemeten, maar het zijn vooral de maanden juni, juli, augustus en september die overwegend zomerse temperaturen kennen. In juli en augustus is het het warmst. Gemiddeld komt de maximumtemperatuur dan ergens tussen de 28 en 31 graden Celsius uit. In juni en september is het meestal enkele graden minder warm. Er zijn echter jaren dat er in juni of september heuse hittegolven voorkomen. Zo waren wij in september 2015 op Kreta en hadden een week lang temperaturen die tussen de 29 en maar liefst 38 graden vielen. Dat de temperaturen nog zo pieken komt in deze laatste zomerse maand niet zo vaak voor.

Winterzon

Voor een winterzonvakantie is Kreta niet warm en zonnig genoeg. Ja, het kan aangenaam zijn in het winterseizoen. Dit gebeurt vooral nog in november en in veel mindere mate in december. Ja, het voorjaar kan enkele warme en zeer zonnige dagen kennen waarin het op het strand aangenaam vertoeven is. De langdurige statistieken tonen echter aan dat de kans op zomerse dagen in het winterzonseizoen te klein is om op basis daarvan een winterzon vakantie naar Kreta te boeken. Ook schijnt de zon niet voldoende in de winter en is er een te hoge kans op neerslag om een strandvakantie te boeken.

Neerslag

Gemiddeld valt er op Kreta vijfhonderd tot achthonderd millimeter neerslag op jaarbasis. Daar kunnen sommige jaren echter grote verschillen in voorkomen. Op Kreta valt de meeste neerslag in de winter. Gemiddeld genomen valt er dan zelfs meer regen (en op hoger gelegen plekken sneeuw) dan in Nederland en Belgi. Daartegenover staat dat de zomermaanden op Kreta droog tot zeer droog zijn. In de maanden juni, juli en augustus valt er zelfs amper regen. Soms kan het weken achter elkaar kurkdroog zijn. Er zijn echter ook wel eens zomers waarin er in juli of augustus ineens een paar storingen Kreta weten te bereiken. Vaak gebeurt dit echter niet en de kans dat jouw hele vakantie op Kreta in het water valt is nihil.

Klimaattabel Kreta

Onderstaande klimaattabel is een gemiddelde voor Kreta. Lokaal kunnen er zeker afwijkingen voorkomen. Wil je voor specifieke plaatsen of gebieden op Kreta weten hoe het zit met de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn en de neerslag? Ga dan naar klimaatinfo Kreta voor de klimaatgegevens van verschillende locaties op Kreta.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 C 8 C 4 uur 11 dagen 110  mm 16 C
februari 15 C 8 C 5 uur 10 dagen 102  mm 15 C
maart 17 C 9 C 6 uur 7 dagen 85  mm 15 C
april 20 C 11 C 8 uur 5 dagen 37  mm 16 C
mei 24 C 15 C 10 uur 3 dagen 19  mm 19 C
juni 28 C 20 C 12 uur 1 dagen 3  mm 22 C
juli 31 C 22 C 12 uur 1 dagen 1  mm 24 C
augustus 31 C 23 C 12 uur 1 dagen 1  mm 25 C
september 27 C 19 C 10 uur 2 dagen 9  mm 24 C
oktober 23 C 16 C 6 uur 5 dagen 61  mm 22 C
november 20 C 12 C 5 uur 7 dagen 88  mm 20 C
december 16 C 10 C 4 uur 12 dagen 95  mm 17 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Wanneer je het beste naar Kreta kunt reizen is mede afhankelijk van je reisdoel en je budget. Het hoogseizoen is immers het drukste, maar tevens het duurste moment om naar Kreta te reizen. Wie houdt van drukte en/of uitgaan die kan toch het beste de maanden juli of augustus kiezen. Voor mensen met leerplichtige kinderen valt er weinig te kiezen als ze aan het strand of zwembad willen liggen. Die komen dan automatisch al in de drukke zomervakantieperiode op Kreta terecht.

Mocht je de vrijheid hebben om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan, dan zouden wij vooral de eerste twee weken van september aan willen bevelen. Het is dan nog warm en zonnig. Daarbij komt dat de grootste drukte dan over is en het zeewater wat betreft temperatuur zeer aangenaam is.

De herfstvakantie en meivakantie zijn te onvoorspelbaar wat betreft het weer. Het kan prima zijn, maar je kunt ook dagenlang bewolking of zelfs regen hebben. Realiseer je je ook dat begin mei de zeewatertemperatuur nog rond een vrij frisse 17 tot 18 graden Celsius ligt.

Meer info over Kreta

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het eiland Kreta:
Kreta foto's
Kreta informatie
Kreta pagina
Kreta tips
Kreta vakantie
Kreta weer & klimaat
mooiste dorpjes op Kreta
beste reisperiodes voor zonvakantie op Kreta

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy